Οικογένεια Βαϊμάκη

Η ενασχόληση της οικογένειάς μας με την παραγωγή και εμπορία είδων διατροφής χρονολογείται από τα μέσα του 19ου τουλάχιστον αιώνα. Το ίδιο το όνομα άλλωστε της οικογένειας , το οποίο σημαίνει «μάνα του λαδιού»(1) το δείχνει αυτό. Στα τέλη του 19ου αιώνα η οικογένεια ιδρύει στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, σπουδαίο παραγωγικό και εμπορικό κέντρο τότε της Ηπείρου, οικοτεχνία παραγωγής κρασιού, τσίπουρου και ξιδιού παράλληλα με την εμπορία λαδιού και την λειτουργία αρτοποιείου και εστιατορίου. Πλην του εστιατορίου που έκλεισε μεταπολεμικά, οι άλλες ασχολίες διατηρήθηκαν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 70, μάλιστα το 1955 το κρασί της βιοτεχνίας βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Με την αλλαγή του τρόπου ζωής και των οικονομικών δεδομένων η οικοτεχνία έκλεισε και λίγο αργότερα και το αρτοποιείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ο Βασίλειος Βαϊμάκης,(3) νέος χημικός τότε, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παλιά παράδοση της οικογένειας ως οινολόγος. Εργάστηκε για χρόνια σε διάφορα οινοποιεία της χώρας με αξιόλογες και βραβευμένες επιδόσεις και έγινε ένα αναγνωρίσιμο όνομα στον κλάδο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα κλάδο των αμπελοοινικών προϊόντων, το ξίδι, του οποίου η παράδοση στην χώρα μας είχε ξεχαστεί και το ίδιο το προϊόν είχε κακοποιηθεί από την βιομηχανοποίηση της παραγωγής του. Έστησε την βιοτεχνία σε μια από τις πιο ονομαστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, την Ζίτσα(2) και χρησιμοποιώντας τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, το 2005 έβγαλε τα πρώτα δείγματα δουλειάς στην αγορά τα οποία απέσπασαν πολύ γρήγορα την προσοχή και τον έπαινο των γευσιγνωστών και του καταναλωτικού κοινού. Αργότερα η βιοτεχνία μεταφέρθηκε στο Παρκιό Κουτσελιού, προάστιο των Ιωαννίνων. Το προϊόν φέρεται στην αγορά με το όνομα «Όξος κατά παράδοση Οικογένειας Βαϊμάκη» και μακρά παλαίωση. Με την ίδια καινοτόμο διάθεση ξεκίνησε το 2009 να οινοποιεί κρασί χωρίς παρεμβάσεις και πρόσθετα και με τον φυσικό μύκητα της περιοχής των αμπελιών. Τα αυτογενή αυτά κρασιά φέρονται στην αγορά με τον γενικό τίτλο Mater Natura και ακολουθούνται από αριθμό που δείχνει την χρονολογική σειρά οινοποίησής τους.

Το 2010 τέλος η γυναίκα του ζεύγους, Κατερίνα, δημιουργεί τα Ελιξίρια, προϊόντα του Όξους σε ανάμιξη με συμπυκνωμένους χυμούς σταφυλιού και βύσσινου και αρωματικά φυτά και βότανα εκχυλισμένα στο μίγμα.