Περί MATER NATURA

Η σειρά κρασιών Mater Natura θα περιλαμβάνει κρασιά οινοποιημένα με φυσικό τρόπο, από σταφύλια εκλεκτών ποικιλιών, παραγμένα σε μικρά επιλεγμένα αμπελοτεμάχια και κάθε φορά διαφορετικά από τα προηγούμενα έτσι ώστε να έχουμε μια διαρκώς ανανεούμενη σειρά. Στις ετικέτες οι μονοί αριθμοί θα περιλαμβάνουν τα λευκά κρασιά ενώ οι ζυγοί τα ερυθρά. Τα ροζέ θα βρίσκονται στη σειρά που περισσότερο ταιριάζει στα γενικά τους χαρακτηριστικά κάθε φορά.

Τα Mater Natura 1,2 είναι δύο κρασιά τα οποία οινοποίησα ο ίδιος στο οινοποιείο του Κτήματος Παύλου στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου.

Το πρώτο, το Mater Natura 1 λευκό ξηρό, είναι οινοποίηση Ροδίτη από αμπέλι της περιοχής, ολοκληρωμένης καλλιέργειας, στο οποίο δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά σκευάσματα φυτοπροστασίας την χρονιά της συγκεκριμένης εσοδείας 2011. Η απόδοσή του ήταν περίπου 900 κιλά το στρέμμα και είναι ηλικίας 25 ετών. Η τοποθεσία του από τις καλύτερες της αμπελουργικής ζώνης με καλά στραγγιζόμενο έδαφος μέτριας σύστασης. Σύστημα μόρφωσης γραμμικό. Η συνολική παραγωγή ήταν 1230 φιάλες.

Το δεύτερο, το Mater Natura 2 ερυθρό ξηρό, είναι οινοποίηση Ξινόμαυρου πάλι από αμπέλι της ίδιας περιοχής, βιολογικής καλλιέργειας. Η απόδοσή του την συγκεκριμένη χρονιά 2010 ήταν στα 800 κιλά το στρέμμα. Έδαφος ασβεστολιθικό καλά στραγγιζόμενο. Σύστημα μόρφωσης γραμμικό. Ηλικίας 70 περίπου ετών. Παλαιώθηκε για 15 περίπου μήνες σε δρύϊνα βαρέλια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη σε τρεις παλαιώσεις προηγουμένων εσοδειών. Η συνολική παραγωγή ήταν 1350 φιάλες

Και τα δύο κρασιά είναι φυσικά, δηλαδή για την οινοποίηση δεν χρησιμοποιήθηκε διοξείδιο του θείου ούτε επιλεγμένες καλλιέργειες μυκήτων και θρεπτικά συστατικά πρόσθετα. Ακόμη τα κρασιά διαυγάστηκαν φυσιολογικά στα επίπεδα της μέσης θερμοκρασίας του χειμώνα στην περιοχή και με μεταγγίσεις. Δεν χρησιμοποιήθηκαν διαυγαστικά, συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα βελτίωσης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Δεν έχουν υποστεί σταθεροποίηση με βαθιά ψύξη και εμφιαλώθηκαν το μεν ερυθρό χωρίς διήθηση ενώ το λευκό έχει υποστεί μόνο μια προδιήθηση με χαρτόφιλτρα Κ 900 της κλίμακας Seitz. Και στα δύο κρασιά έχει ολοκληρωθεί η μηλογαλακτική ζύμωση το δε λευκό έχει υποστεί στην εξέλιξή του μία μικροζύμωση μέσα στην φιάλη.

Βασίλης Βαϊμάκης Οκτώβρης 2012